+31 24 378 00 86 info@adalet-consultancy.nl

De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn dicht tot 30 april. Dit heeft de Rechtspraak besloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In principe vallen alle rechtszaken stil.

Urgente zaken gaan wel door. Deze kunnen niet wachten omdat dat raakt aan de rechten van rechtzoekenden en verdachten. Bijvoorbeeld omdat een termijn verloopt waarbinnen de rechter moet oordelen.

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag carrier Turkish Airlines mag nog een zeer beperkt aantal binnenlandse vluchten uitvoeren.

In Turkije zijn inmiddels bijna 6.000 gevallen van corona aangetoond; 92 mensen zijn eraan overleden. President Erdogan zei afgelopen weekeinde: “We zijn in een nieuwe fase aanbeland, waarin we meer offers moeten brengen.”

Een van de maatregelen is het verbieden van vluchten uit en naar het buitenland. Vanaf 14 maart waren vliegtuigen uit de meeste Europese landen al niet meer welkom en voerde Turkish Airlines ook geen verbindingen meer uit naar die landen.

Nu mag Turkish, de airline die vóór de corona-crisis een enorm internationaal netwerk had, zelf ook naar geen enkel ander land meer vliegen. Tussen Istanbul en Ankara vervoert Turkish Airlines nog passagiers, met een beperkt aantal vluchten, evenals naar enkele andere grotere steden.

Maar reizigers moeten wel een dringende reden hebben om te reizen en hiervoor toestemming aanvragen. Topman Bilal Ekşi benadrukt dat er wel vrachtvluchten uitgevoerd blijven worden.

 

De Turkse regering maakte vandaag bekend dat alle bars, restaurants, cafés, shishalounges, internetcafés, trouwlocaties, theaters, bioscopen, zwembaden, sauna’s, (sport)verenigingen, kermissen en speelplaatsen voor kinderen de deuren moeten sluiten vanaf 17 maart om 00.00 uur middernach

Terwijl het aantal gevallen van coronavirus in Turkije stijgt, neemt het land aanvullende maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen, zei de Turkse minister van Volksgezondheid maandag.

“Turkije heeft nieuwe gevallen van coronavirus, de precieze aantallen zullen later op de dag worden aangekondigd, wanneer de laboratorium uitslagen binnen zijn”, vertelde Fahrettin Koca op een persconferentie in de hoofdstad Ankara.

“Het aantal landelijke COVID-19-laboratoria wordt verhoogd tot 16 en diagnosekits worden naar alle steden gestuurd”, voegde hij eraan toe.

Koca kondigde ook aan dat Turkije zijn vluchtverbodlijst heeft uitgebreid. Vanaf dinsdagochtend is er ook geen vliegverkeer meer tussen het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Saoedi-Arabië, Egypte, Ierland en de Verenigde Arabische Emiraten, wat het totale aantal op 20 landen brengt.

Koca zei dat Turkije nog geen coronavirus sterfgevallen heeft, maar het kan gebeuren, omdat er patiënten zijn met ademhalingsproblemen, voegde hij eraan toe.

Hij zei ook dat Turkije gratis maskers en snelle COVID-19-diagnosekits zal leveren aan ziekenhuizen en universiteiten.