+31 24 378 00 86 info@adalet-consultancy.nl

In Turkije zijn de gevallen van het Coronavirus inmiddels van 2.786 tot 20.921 toegenomen. Het aantal mensen dat getest werd in de afgelopen 24 uur is 16.160 en dit aantal neemt per dag toe. Turkije heeft momenteel meer dan een miljoen test-kits op voorraad. 425 personen zijn tot nu toe aan het virus bezweken.

Controle op social distancing

Verder in de toespraak onderstreepte de Turkse president het belang van sociale afstand door middel van de ‘driestappenregel’. Deze social distance van 1,5 meter gaat vanaf vandaag ook echt gehandhaafd worden indien mensen er zich niet aan houden. “Overtreders zullen een boete krijgen”, aldus de Turkse president.

Reisverbod tussen provincies

“30 stedelijke provincies plus de stad Zonguldak, waar besmettingen wijdverbreid zijn, zijn vanaf vandaag in quarantaine”, voegde Erdogan toe. Het is niet mogelijk om tussen deze provincies te reizen.

De lijst met plaatsen is als volgt: Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon, Van en Zonguldak.

Mondkapjes verplicht

Het dragen van gezichtsmaskers is nu verplicht op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals supermarkten, markten en openbaar vervoer. Op verschillende buslijnen worden al gratis mondkapjes uitgedeeld en is er controle dat passagiers minstens op 1,5 meter afstand van elkaar af zitten.

Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul, liet op Twitter weten dat er vandaag 100.000 mondkapjes worden uitgedeeld.

Turkije nam al een reeks andere maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, zoals het sluiten van scholen, het in quarantaine plaatsen van diverse gebieden en het opleggen van een straatverbod voor 65-plussers. Aangeraden wordt dat iedereen boven de 60 ook thuis blijft.

Het land implementeert bijna wekelijks nieuwe maatregelen. De overheid kreeg van de regering de taak om voor elke provincie specifieke maatregelen te nemen, van het beperken van de toegang tot steden tot het uitbreiden van de regels en toezicht op sociale afstand.