+31 24 378 00 86 info@adalet-consultancy.nl

Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Turkije

De Turkse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Turkije.

Niet noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden.

reis naar Turkije

Op dit moment gelden er geen inreisbeperkingen voor Nederlanders in Turkije. Er is regulier commercieel vluchtverkeer mogelijk tussen Amsterdam en Istanbul en enkele andere steden in Turkije. Bij aankomst op een internationale luchthaven in Turkije wordt bij elke reiziger een temperatuurmeting uitgevoerd. Als bij een reiziger symptomen worden geconstateerd kan door de Turkse autoriteiten bij de betreffende reiziger een coronatest worden afgenomen.

Let op!

U heeft voor binnenlandse (vlieg)reizen in Turkije en internationale vliegreizen vanuit Turkije een zogenaamde HES-code nodig. Voor vliegreizen naar Turkije heeft u geen HES-code nodig. De HES-code is een vereiste vanuit de Turkse overheid. Meer informatie over deze code kunt u hier vinden (Engelstalig).

Ik heb deze zomer een vakantie geboekt in Turkije voor juli. Kan die vakantie doorgaan?

Het reisadvies voor alle de meeste landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije.

Kan ik een ticket boeken voor augustus?

Het reisadvies voor de meeste landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije. Reisorganisaties bieden in principe geen pakketreizen aan naar een land of gebied met de kleurcode oranje.

Houd het reisadvies in de gaten. Verandert de situatie, dan wordt het reisadvies aangepast.

Gaat er vliegverkeer naar Turkije?

Ja. Er is regulier commercieel vliegverkeer tussen Nederland en Turkije.

Ik ben nu in Turkije of maak een tussenstop in Turkije, kan ik nog wel terug naar Nederland?

U kunt vanuit Turkije terugreizen naar Nederland, maar moet dan wel vooraf een gezondheidsverklaring invullen.

Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Meer informatie over coronavirus en reizen naar Nederland vindt u op rijksoverheid.nl.

Wat gebeurt er wanneer ik Turkije niet op tijd kan verlaten en ik de maximaal toegestane verblijfsperiode van 90 dagen in Turkije overschrijd?

De Turkse overheid hanteerde tot medio juli een coulance-regeling bij overschrijding van de maximale verblijfsperiode van 90 dagen in Turkije, in verband met de geldende reisrestricties vanwege het coronavirus.

Sinds medio juli geldt deze coulance-regeling niet meer. Dat betekent dat u bij overschrijding van de 90 dagen kort verblijf een boete kunt krijgen van de Turkse overheid. Als u de maximale verblijfsperiode van 90 dagen voor kort verblijf dreigt te overschrijden of heeft overschreden is het advies daarom om Turkije zo spoedig mogelijk te verlaten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Turkije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

U ontvangt een bericht van de informatieservice als het reisadvies wordt aangepast. Via onze sociale mediakanalen informeren wij regelmatig over nieuwe ontwikkelingen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te